Energiezuinig warm water in huis met een warmtepompboiler
Warmtepompboilers zijn tegenwoordig een populaire oplossing voor uw warmwater voorziening in huis. Terwijl klassieke waterverwarmings-systemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, haalt een warmtepompboiler ongeveer 70% van de nodige energie uit de omgevingslucht. Daarnaast kunnen sommige warmtepompboilers ook koude lucht verspreiden om uw slaapkamer tijdens de zomermaanden te verkoelen of warme lucht om uw woonkamer te verwarmen.
Wanneer is een warmtepompboiler extra interessant?
-
U heeft een grote warmwaterbehoefte: heeft u een groot gezin of verbruikt u vaak warm water? Dan is een warmtepompboiler een goede keuze.
-
Wanneer er geen gasaansluiting is in uw woning. Een warmtepompboiler is zeer eenvoudig te installeren. Het toestel werkt op elektriciteit, dus u hebt enkel een stopcontact nodig om uw boiler aan te sluiten.
-
Als vervanging van een elektrische boiler, zelfs als die nog werkt. Door de energiebesparing zult u uw investering snel terugverdienen.
-
U heeft zonnepanelen: u kan uw zonnepanelen aansluiten op uw warmtepompboiler. De elektriciteit die u nodig hebt voor uw boiler wordt dan op een groene manier geleverd.
Voordelen en nadelen van warmtepompboilers
Voordelen
-
Energiezuinig: een warmteboiler verbruikt 3 keer minder elektriciteit dan bv. een elektrische boiler. Zeker in combinatie met zonnepanelen zorgt dit voor een aanzienlijke besparing op uw energiefactuur.
-
Gebruiksvriendelijk: een warmtepompboiler is gemakkelijk in gebruik. Daarnaast maakt de installatie amper geluid. Zo’n boiler voorziet gezinnen tussen twee en zes personen van voldoende warm water.
-
Milieubesparend: dergelijke boilers zijn milieuvriendelijk, want ze zorgen voor minder CO₂-uitstoot.
-
Makkelijk te combineren: om nog meer uit uw warmtepompboiler te halen, kan u uw toestel ook combineren met een gascondensatieketel, zonnepanelen of thermische zonnepanelen (zonnecollectoren).
-
Lange levensduur: een warmtepompboiler garandeert een lange levensduur. Het is een onuitputtelijke bron van energie en vergt weinig onderhoud.
-
Mogelijk om premie aan te vragen: sommige gemeentes geven een premie als u een warmtepompboiler installeert. In Vlaanderen komt u voor bestaande woningen in aanmerking voor een premie.
-
Eenvoudige installatie: aangezien een warmtepompboiler werkt op elektriciteit, heeft u enkel een stopcontact nodig om het toestel aan te sluiten.
Nadelen
-
Een warmtepompboiler neemt meer plaats in dan een traditionele elektrische boiler omdat het toestel naast de boiler ook een warmtepomp omvat. Een warmtepompboiler wordt daarom vaak in de garage, kelder, … geplaatst, waar dat niet zo storend is.
-
Lager rendement in de winter: in de zomermaanden is er voldoende warme lucht die de warmtepompboiler kan aanzuigen om uw sanitair warm water op te warmen. In de winter is dat minder het geval, waardoor meer energie nodig is om dezelfde hoeveelheid water op te warmen.
-
Hogere aankoopprijs: een warmteboiler heeft een hogere prijs dan een traditionele boiler. Door de fikse besparing op uw energiefactuur heeft u de investering echter wél snel terugverdiend.
Uw gespecialiseerde warmtepompboiler installateur in regio Antwerpen
Hoewel de installatie van de warmtepompboiler zelf vrij eenvoudig is, zijn er toch heel wat aandachtspunten waarmee u moet rekening houden. Om zeker te zijn van een goede plaatsing en optimale werking van uw warmteboiler, doet u best een beroep op een ervaren vakman.
Bent u op zoek naar een bedrijf die u eerlijk en betrouwbaar advies geeft, dan bent u bij familiebedrijf Maes J & Zoon te Edegem (Antwerpen) aan het juiste adres. Als erkend installateur zijn wij al bijna 40 jaar gespecialiseerd in centrale verwarming en verzorgen zowel de installatie en vernieuwing als onderhoud en herstelling van uw installatie.
De keuze voor een bepaald type boiler worden voornamelijk bepaald door uw dakoriëntatie, de voorziene (gas)aansluitingen, de aankoopprijs en het verbruik. Heeft u een advies nodig? Wij stellen u op basis van uw woning, verbruik en budget de beste oplossing voor.
Een warmtepompboiler plaatsen laat u best over aan een gecertificeerd warmtepompboiler installateur. Wij hebben de nodige kennis en ervaring om het warmtepompboilersysteem op een correcte manier te plaatsen waardoor u verzekerd bent van een optimale werking en garantie. Als u in aanmerking wil komen voor de premie van de netbeheerder, bent u verplicht om te werken met een gecertificeerde warmtepompboiler installateur.
Wij hanteren altijd overzichtelijke all-in kosten, zodat u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Onze installateurs plaatsen de collector(en) op het dak, en zorgen in uw woning voor de plaatsing van de warmtepomp boiler de aansluiting op uw cv-ketel. Warmtepompboilers komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
Meer weten? We bekijken graag samen met u welke warmtepomp boiler voor u de beste keuze is. Contacteer ons voor meer informatie of vraag vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aan.